Autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’ van start

04 maart 2020 - De provincie Gelderland is samen met Natuur & Milieu de campagne ‘Auto van de Straat’ gestart. Een initiatief om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de voordelen van het delen van elektrische auto’s.

De campagne

Auto van de straat is een campagne waarin straten in Gelderland zich kunnen opgeven. Drie straten krijgen de kans om zes maanden gebruik te maken van een elektrische deelauto. Gebruik van deze auto kost €2,50 per uur. Faciliteiten rondom de elektrische deelauto, zoals elektrische laadpalen, worden verzorgd. De straat die de deelauto het beste benut en daarover communiceert, mag de deelauto nog eens 4 maanden langer houden. 

Aanmelden

Aanmelden voor bewoners van Gelderse straten, kan tot 2 april 2020 via de website van Natuur & Milieu. Daar staan ook de spelregels toegelicht.

Elektrische deelauto

Autodelen is het duurzame alternatief voor het bezit van een eigen auto. Het is schoner, goedkoper en de milieubelastende autoproductie neemt af. “Deze wedstrijd is een prachtige kans om in de praktijk te ervaren hoe plezierig autodelen kan zijn én je draagt bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot”, aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

Voordelen

Met Auto van de straat worden voordelen van autodelen uitgelicht. Diverse onderzoeken tonen aan dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil staan. "Elk jaar komen er auto’s bij. Elk jaar worden files langer. Onze woonwijken slibben dicht met auto’s die de lucht vervuilen en CO2 uitstoten. Het grote aantal parkeerplaatsen verdringt bovendien het groen en mooie speelplekken uit de wijken ", aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu.

Pilot

In Noord-Brabant vond afgelopen jaar een eerste proef plaats met elektrisch autodelen. 40 huishoudens deden vier maanden mee. Twee van de drie straten gingen na afloop van de wedstrijd door met het concept. Zij maken nu permanent gebruik van deelauto’s. Ruim een jaar geleden spraken overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties af dat er in 2021 minstens 100.000 deelauto’s moeten zijn.

elektrische deelauto, duurzame mobiliteit, auto van de straat

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: