Corona: wat is de impact bij jouw organisatie?

06 mei 2020 - Corona beheerst ons leven en ons werk. De uitstoot van CO2 keldert zienderogen. Fossiele brandstoffen staan in de uitverkoop. Tegelijk staan de investeringen op duurzame projecten onder druk. Hoe komen we GEA-partners deze tijden door? Waar liggen kansen? En waar de lasten? Hoe ‘dealen’ we daarmee? Gaat de energietransitie bij jou nog door? In deze reeks verhalen we erover. Vandaag een ‘inkijkje’ bij netbeheerder Alliander.

Bij de klanten van Alliander is het geplande werk achter de voordeur weer opgestart. Dat geldt ook voor werk binnen de norm van 1,5 meter afstand. Maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Zonder energie staat alles stil. Maar voorop staat vanzelfsprekend altijd de veiligheid en gezondheid van onze collega’s en klanten. Roelof Crevecoeur, manager Netcare: “Het is natuurlijk een enorm ingewikkeld dilemma. Veel sectoren zijn afhankelijk van ons werk. Juist nu is een betrouwbare energie voorziening van levensbelang bij ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, maar ook bij onze klanten die nu thuis werken".

Veilig werken

Dat betekent dat we storingen oplossen, maar ook dat we ons net moeten onderhouden zodat het in goede conditie blijft. Daarbij moeten we aan onze eigen veiligheid denken. Roelof: "En dat betekent ook kijken of we ons werk anders kunnen doen, zodat we bijvoorbeeld wel die 1,5 meter afstand kunnen houden. Ik vind het echt top om te zien welke creatieve oplossingen nu bedacht worden om het werk op een veilige manier door te kunnen laten gaan”.

Zoeken naar een gaslek

Zo hielden collega’s in Amsterdam onlangs goed rekening met de 1,5 meter afstand. Tijdens het repareren van een gaslek geven ze elkaar de ruimte en de machinist blijft in zijn graafmachine zitten.

Middenspanningskabel vastmaken

“Kabels aan elkaar vastmaken, is een klus waar je normaal ook dicht bij elkaar in de buurt komt”, vertelt Roelof. “Een aantal collega’s heeft bedacht dat dat ook anders moet kunnen. Een kraan met sjorbanden werd ingezet om de zware kabels bij elkaar te brengen en te houden. De kraan deed het zware werk, waardoor één monteur tegelijk kon monteren en de andere monteur toezicht kon houden. En dat allemaal op de juiste afstand van elkaar”.

Maatwerk

Omdat elke klus anders is, is er niet altijd een pasklare oplossing. Roelof: “Het blijft maatwerk. Elke keer moet er dus opnieuw een goede en veilige afweging gemaakt worden om de klus wel of niet te doen. Ik wil dan ook écht oproepen om bij twijfel of een slecht gevoel bij een bepaalde klus, eerst de zorgen te bespreken met de werkverantwoordelijke of je teamleider. Gelukkig lukt het samen vaak om een goede oplossing te vinden”.

Hoe vergaat het jouw organisatie in Coronatijd? Praat hieronder mee en vertel de ervaringen in/van jouw organisatie!

Reageer op dit artikel




In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief