De opmars van zonnefolie

10 september 2020 - Arnhemse zonnefolie-producent HyET kondigde onlangs aan in Arnhem en Indonesië te gaan starten met de grootschalige productie van hun flexibele oprolbare zonne-energie modules. Dat is bijzonder nieuws.

Unieke kennis

“Zogeheten dunne film technologieën zijn al zeer gangbaar in de zonne-energie wereld, maar meestal zijn dit gewoon panelen”, weet Joris Benninga, programma-regisseur Duurzame Opwekking van het Gelders Energieakkoord. “Leveranciers die daadwerkelijk robuuste, oprolbare producten leveren zijn er niet of nauwelijks. HyET heeft wereldwijd unieke kennis op het gebied van PV roll to roll processen.”

Met opschaling wordt ook kennis en ervaring opgebouwd. Dat is belangrijk voor de (financiële en commerciële) haalbaarheid in de markt voor projecten die deze technologie willen gebruiken.

Kansen voor pilot-projecten

Benninga: “Voor de partners in het GEA-netwerk betekenen deze nieuwe producten dat bijzondere kansen ontstaan voor (pilot) projecten. Bijvoorbeeld met zon-op-dak op gebouwen die niet zijn berekend op het gewicht van gewone panelen. Maar je kunt ook denken aan oprolbare modules op een trailer die een landbouwer kan gebruiken voor een beregeningsinstallatie. Daar hoort dan wel een passende zuinige elektrische pomp bij en een kleine accu.  Dat is dan weer een kans voor één van de vele innovatieve bedrijven voor landbouwoplossingen in Gelderland.”

Foto: Hyet Solar

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: