‘Elektrisch lessen’ krijgt landelijk vervolg

29 juni 2022 - Elke elektrisch afgelegde autokilometer is er één zonder uitstoot. Daarom zetten we afgelopen jaar rijlessen in een elektrische auto meer op de kaart. Met het project ‘Les Elektrisch’ stimuleerden we, samen met de provincie Gelderland, rijschoolhouders en aankomende autobestuurders om elektrisch te lessen. Na een succesvolle start krijgt het project nu landelijk vervolg.

Elektrische leenauto’s
‘Les Elektrisch’ ontstond vanuit de gedachte dat het vreemd is dat beginnende autobestuurders nog rijles krijgen in een vervuilende auto die over 10 jaar niet meer gemaakt wordt. In mei 2021 startte daarom het project waarin rijschoolhouders gebruik konden maken van elektrische leenauto’s voor hun rijlessen. Ook waren er goed bezochte webinars voor de instructeurs en bood de website www.leselektrisch.nl inzicht in de (veelal meevallende) kosten voor de overstap naar elektrische lesauto’s. Het project was een initiatief vanuit het GEA-netwerk en de provincie Gelderland. De BOVAG, Vereniging Rijschool Belang (VRB) en Vereniging Elektrische Rijders (VER) ondersteunden het project.

Landelijk vervolg
Met het project nemen we de vooroordelen over elektrisch lessen weg en verlagen we de drempels. En dat blijkt succesvol! Al meer dan 100 rijscholen in Nederland stapten over naar elektrische lesauto’s. Landelijk is het onderwerp op de agenda gezet en in de Tweede kamer zijn vragen gesteld. De problemen waar we tegenaan liepen en de mogelijke oplossingen staan in dit rapport. Projectleider Flip Oude Weernink overhandigde het rapport aan staatssecretaris Heijnen. Hiermee geven we het stokje over aan het ministerie. Zij zetten de volgende stappen om rijles in een elektrische auto verder te stimuleren.

Download het white paper Les elekrisch (PDF) dat vanuit het projectteam is gemaakt.

 

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: