Energieke bedrijventerreinen gezocht (enquête)

29 juni 2020 - Bedrijventerreinen. Plekken waar veel mensen dagelijks werken en ook hun tijd doorbrengen. Gelderland kent maar liefst een slordige 450 van dit soort terreinen. Samen hebben ze de potentie om klimaatneutraal te worden. Het GEA-netwerk zoekt daarom versterking met bedrijven die daar hun nek voor willen uitsteken en van elkaar willen leren.

“We hebben een droom”, begint Chris Lorist, programmaregisseur Bedrijven & instellingen: “Bedrijventerreinen die energiepositie zijn, met goed geïsoleerde bedrijfspanden, de daken vol met zonnepanelen en met warmtelevering vanuit duurzame warmtebronnen. Met onderlinge uitwisseling van elektriciteit en warmte en begeleid door een energie coöperatie of energiedienstenbedrijf.”

Toekomstbestendig ondernemen

Het gaat dus om bedrijventerreinen waar ondernemers toekomstbestendig kunnen ondernemen, die energiepositief zijn en daarmee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelen. Chris daarover: “Als het lukt om als die terreinen energiepositief te maken, besparen we denk ik meer CO2 dan met het aardgasvrij maken van alle woonwijken bij elkaar. Op veel bedrijventerreinen zijn er al initiatieven om energie te besparen en energie op te wekken. We kunnen dus enorm veel van elkaar leren.”

Enquête: Community of Practice

Daarom zoekt het netwerk bedrijventerreinen en hun organisaties (parkmanagement, beheerder of bedrijvenkring) die samen willen leren; die best practices willen delen en expertise willen uitwisselen in een ‘Community of Practice’ Energieke Bedrijventerreinen. Chris: “Om dat op een goede manier te kunnen doen, willen we wat meer weten over de kansen en behoeften bij bedrijventerreinen”. Chris doet een oproep: “Help ons door in 5 minuten enkele vragen te beantwoorden. Op basis daarvan starten we na de zomer met één of meerdere Community of Practice(s) Energieke bedrijventerreinen.”

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: