Prijsvraag voor grensverleggende zonneparken

12 mei 2023 - De provincie Gelderland en de Wageningen University & Research (WUR) zijn op zoek naar voorbeeld-zonneparken met multifunctionaliteit en een sterke omgevingskwaliteit. Ze hebben daarom een prijsvraag uitgeschreven voor (consortia van) bedrijven, groepen burgers, NGO’s, grondeigenaren en/of overheden. Inschrijven kan nog tot 20 juni. Uit de inschrijvingen worden maximaal zes projecten geselecteerd, bij voorkeur één per RES-regio.

De initiatiefnemers streven naar de ontwikkeling van zes innovatieve praktijkvoorbeelden voor een Gelderse Aanpak voor Zonneparken met Omgevingskwaliteit (GAZO). De focus ligt op combinaties van zonne-energie met landbouw, natuur- en/of andere gebiedsopgaven zoals versterking van het cultuurlandschap. Met de “GAZO prijsvraag 2022” zijn al twee grensverleggende initiatieven geselecteerd en in ontwikkeling.

De provincie Gelderland en WUR ondersteunen de geselecteerde initiatieven gedurende vier jaar met onderzoek en advisering. Met deze prijsvraag willen de initiatiefnemers de ontwikkeling en energietransitie versnellen door kennis en kunde beschikbaar te stellen. Voorbeelden van dit soort initiatieven zijn: het energie-eiland Samsø in Denemarken, het Bioenergiedorf Jühnde in Duitsland en Zonnepark de Kwekerij in Hengelo (Gld).

Meer lezen over de prijsvraag?
Bekijk hier de oproep van de Wageningen University & Research.

Bron coverbeeld: wur.nl

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: