Regio Arnhem Nijmegen levert eerste RES 1.0 op

10 maart 2021 - Regio Arnhem Nijmegen leverde als eerste van de zes Gelderse regio de RES 1.0 op. Het plan is goed voor een beoogde opwek van 1,62 TWh als aandeel in de landelijke opgave van 35 TWh. De percentuele verdeling over zon en wind is: 89% aan zonne-energie en 11% voor windenergie. In de afgelopen periode zijn nieuwe verkenningsgebieden voor windturbines in beeld gekomen. Die kunnen de verhouding nog laten nivelleren naar 73% zon en 27% wind.

Ook de haalbaarheid van warmteclusters in de regio wordt de komende jaren uitgezocht. Bekijk hier het aanbod als pdf.

Zestien gemeenten, de provincie, de waterschappen en netbeheerder Liander hebben samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners uit de regio Arnhem Nijmegen het plan opgesteld, zo meldt het persbericht. Tussen maart en juni besluiten de gemeenteraden, de algemene besturen van de waterschappen en Provinciale Staten over de RES 1.0. Als zij het bod vaststellen, wordt RES 1.0 van kracht in de regio.

Draagvlak en lokaal eigendom

De rol van de inwoners is van groot belang. “Ons uitgangspunt is om het opwekken van elektriciteit samen met de samenleving te doen en te combineren met andere onderwerpen zoals biodiversiteit, cultuurhistorie, mobiliteit en landbouw”, aldus Harriët Tiemens, wethouder duurzaamheid voor gemeente Nijmegen. “Zo boek je klimaatwinst én haal je andere doelen die nu ook belangrijk zijn.”

De RES 1.0 gaat vooral over de zoekgebieden, de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk, de mogelijkheden voor een regionale warmte-infrastructuur en de opties voor meer draagvlak en lokaal eigendom. Alle gemeenten van de regio Arnhem Nijmegen streven naar minimaal 50% lokaal eigendom van de energieproductie, conform het streven in het klimaatakkoord.

Meer weten? Bekijk ook de website van regio Arnhem Nijmegen.

 

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief