Waterstofbussen in Gelderse dienstregeling goed alternatief voor diesel- of CNG-bussen

22 juni 2020 - Sinds juni 2018 rijden er in Gelderland twee waterstofbussen van het vervoersbedrijf Keolis. En beide bussen functioneren uitstekend blijkt uit een evaluatie. De waterstofbussen rijden comfortabel, zuinig en vergen nauwelijks onderhoud of reparaties. De actieradius is hoog, tanktijden zijn kort. Daardoor is er dan ook geen aanpassing in de dienstregeling nodig bij de inzet van deze waterstofbussen.

De evaluatie van de waterstofbussen werd gedaan over de periode september 2018 tot maart 2019. In 2017 begon Keolis met één waterstofbus. In 2018 kwam daar een tweede bij. Doordat de bussen weinig onderhoud vergen en het waterstofgebruik laag ligt, zijn de gemiddelde kilometerkosten vergelijkbaar met bussen die op aardgas of diesel rijden.

Veluwe

Het project is onderdeel van de OV-concessie voor de Veluwe. Bij het project zijn de provincie Gelderland, HyMove, Keolis en ZETT betrokken. De bussen rijden op stadslijnen in Apeldoorn en op langere regionale buslijnen naar Amersfoort, Barneveld, Ede, Harderwijk en Zwolle. Ze hebben een actieradius van 460 kilometer en rijden dagelijks tussen de 270 en 440 kilometer. De inzet in de dienstregeling is bedoeld om meer praktijkervaring op te doen met het rijden, tanken en onderhouden van waterstofbussen.

Duurzaam alternatief

De brandstofcelsystemen in de bussen zijn afkomstig van het bedrijf HyMove dat brandstofcelsystemen ontwikkelt en produceert. Het verbruik van de bussen ligt op 6,1 kg waterstof per 100 km: 30% minder dan bij waterstofbussen met systemen van andere leveranciers. 96% van de tijd zijn deze bussen inzetbaar. Dankzij de flexibele inzetbaarheid hoeft de dienstregeling niet aangepast te worden. 

Vanwege de grote actieradius en korte tanktijden zijn de waterstofbussen een goed alternatief voor diesel- of CNG-bussen, met het grote verschil dat er geen uitstoot van schadelijke uitlaatgassen is.
 

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: