
Deze tweede editie van de Gelderse ‘top’ belooft weer bol te staan van inspirerende Gelderse praktijkvoorbeelden uit de energietransitie. Maar de top is er niet alleen voor succes. Ook lastige opgaven verdienen het podium. De energietransitie is nu eenmaal taai. Denk aan de drukte op het net, de realisatie van warmtenetten of de rol van jongeren in de transitie. We leren van succes maar ook van wat er misgaat. Aandacht dus voor top én taai. Zolang we elkaar in het netwerk blijven vinden. Succes begint met mensen die hun nek uitsteken. Daar is de top voor…
Programma
12.00 - 13.00 uur | Inloop met lunch.
13.00 - 13.10 uur | Welkom door dagvoorzitter & GEA-voorzitter Bernd Hendriksen
13.10 - 13.30 uur | Gedeputeerde Ans Mol over de koers ‘halfweg de bestuursperiode’.
13.30 - 13.50 uur | De visie van Peter Molengraaf op de energietransitie en de rol van technische innovaties
14.15 - 15.15 uur | Workshops ronde 1
15.30 - 16.30 uur | Workshops ronde 2
16.45 - 17.15 uur | ‘De logische voetafdruk’ van Zwarte Cross (Marcus ten Zijthoff) & reflectie door Kees Vendrik (voorzitter NKP)
17.15 - 18.30 uur | Netwerkborrel
Hoe kun je als Gelders energieloket nog beter helpen met coaching, 'fixing' en maatwerk voor huishoudens die dat nodig hebben? Ligt er een rol voor het MKB, Maatschappelijk Vastgoed of lokale warmteprogramma’s? En kunnen lokale energiediensten ook nieuwe banen en economische groei helpen creëren? Energieloket Rivierenland doet een boekje open over daadkracht en dilemma's.
Steeds meer transportbedrijven schaffen elektrische voertuigen aan. Toch is dit geen gemakkelijke opgave. Met dunne marges vergt dit een nauw samenspel tussen klant en transportbedrijf. Schotpoort Logistics fikste het. Met de hulp van partner Mobilyze, de inzet van zon-pv, accu's én samenwerking met andere transporteurs. Een workshop over lef en doorzettingsvermogen…
De 'Eerste hulp bij netcongestie' voorzag in een enorme behoefte aan praktische oplossingen voor ondernemers en hun adviseurs. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Daarom is de handreiking uitgebreid, geactualiseerd en nóg praktischer gemaakt. Tijdens deze werksessie demonstreren we de vernieuwde interactieve tool - samen met het online platform deb.nl van MKB Nederland.
Is kernenergie -naast zon en wind- onmisbaar in de energiemix van de toekomst? Voor Gelderland wordt de mogelijke rol van Small Modular Reactors (SMR’s) onderzocht, onder andere voor de industrie. Welke afwegingen komen daarbij kijken? Een werksessie met Bernold Kemperink van Oost NL over kansen, zorgen, uitdagingen en over cruciale keuzes die nú moeten worden gemaakt…
Er liggen veel kansen op het agrarische bedrijf als het om energie gaat. Er is ruimte voor opwek en opslag en er liggen vaak mogelijkheden voor besparing en biogas. Maar al die mogelijkheden samen renderen alleen met een slim energie managementsysteem. Zo’n systeem ontwikkelen vraagt tijd, visie en lef. Wat leren we van de Biogashub in Lochem/Laren?
Workshops ronde 2
Schone zonne-stroom met een elektrolyser omzetten naar waterstof. Het gebeurt op zonnepark Branderwal bij Kootwijkerbroek (20 ha). Weliswaar op kleine schaal en als proef, maar toch. Deze groene waterstof is bedoeld voor een elektrische vrachtwagen van Bosch Beton. Wat was er nodig voor deze proef? Waar zat het mee? Waar zat het tegen? En hoe schaalbaar is het?
Voor de verwerking van staal zijn temperaturen nodig van meer dan 1.100 graden. Dat lukt je nooit zonder gas, zou je denken. Toch is het VDL Weweler gelukt.
Het Apeldoornse bedrijf maakt luchtveersystemen voor trailers en vrachtwagens. Het productieproces is de afgelopen decennia continue doorontwikkeld waardoor een ‘opwarmstap’ is geëlimineerd. Hierdoor is een grote gasoven in de productielijn uitgezet. Dat scheelt een slordige 1000 kuub gas per dag! Dan wil je weten hoe ze dat voor elkaar kregen, toch?
De verduurzaming van grond-, weg- en waterbouw. Doorbraken op dit vlak liggen niet zozeer op het technische vlak maar schuilen meer in het samenspel tussen opdrachtgever en aannemer. Hoe vinden deze twee elkaar? Wat kan en mag? Wie daagt wie uit? De gemeente Arnhem en Dura Vermeer doen het samen! En ze laten zich graag in de kaarten kijken hoe ze dat doen…
642 flatwoningen in Dukenburg gaan over op een warmtenet. Inzet: goedkopere warmte + renovatie. De corporaties Talis en Woonwaarts kregen voldoende steun van hun huurders. Idee is om op termijn heel Dukenburg te verwarmen op de restwarmte van afval-energiecentrale ARN. Hoe verliep dat proces? Waar lagen de dilemma’s? Wat zijn leerpunten? De corporaties delen hun ervaringen...
De energietransitie van bedrijven en bedrijvenparken staat of valt met samenwerking. Hoe versterk je de organisatiegraad? Waar zit het gedeelde belang? Welk proces is nodig? Waar en hoe leg je afspraken en verbintenissen vast? Hoe dek je risico’s? Ondernemer Heimen van Diest (oud-voorzitter Bedrijvenkring Ermelo en Oene Venema (Bedrijventerreinaanpak.nl) delen hun kennis en ervaring.
Nog even terugblikken op de editie 2024? Klik hier.

Nationaal Klimaat Platform
De Gelderse top wordt georganiseerd in navolging van de landelijke top van het NKP. Regionale en lokale projecten staan centraal. Als voorbeelden die succes laten zien, kansen leveren of leerzaam zijn. En daarmee fossielvrije energie een stap dichterbij brengen.
Blijf op de hoogte!
Niks missen rondom de GEA Top van Onderop en ander nieuws uit ons GEA-netwerk?
GEA 10 JAAR!
Het GEA-netwerk bestaat dit jaar 10 jaar. Daarom staan er 10 events op de rol die illustratief zijn voor de Gelderse energietransitie. Soms zijn dat veelbelovende successen. Soms uitdagingen. Van top tot taai dus. Het komt allemaal aan bod. Van bedrijfsbezoeken tot pressure cooker-sessies en natuurlijk ‘de top’ op 17 juni.
Partners
GEA Top van Onderop | Gelders Energieakkoord 2025