17 november Fort Lent: Netwerkbijeenkomst
Fort Lent is op de namiddag van donderdag 17 november het stijlvolle decor aan de Waal voor een informele netwerkbijeenkomst. Een warme ontmoeting -zonder zwaar plenair programma- tussen de partners uit het GEA-netwerk. Inderdaad: de ontmoeting die vorig jaar last minute door Corona sneuvelde. Met interessante en prikkelende pitches over Gelderse ideeën, innovaties en initiatieven die (het) verschil kunnen maken. Let op: Gebruik het formulier onderaan de pagina om u aan te melden.
Programma
15.30 uur inloop
16.00 uur start programma met o.a. deze pitches:
De (slimme) infrastructuur in de wijk Martijn Bongaerts, Liander
De warmtetransitie, de opkomst van elektrisch vervoer en duurzame opwek hebben een enorme impact op de benodigde infrastructuur in de wijk. Dat vraagt planning, samenwerking en keuzes.
‘One-stop-shopping’ voor bewoners Albert Jonathans, AGEM
Hoe kunnen we meters maken in de verduurzaming van particuliere woningen? Eenvoudig en efficiënt? AGEM ontwikkelde samen met aanbieders het One Stop Shop concept…
Versnelling van de transitie in de wijk, Kim Verschuren & Jeroen Harderberg, Diep
Hoe versnel je de energietransitie in de wijk samen met alle betrokken partijen? Wijk van de Toekomst faciliteert wijkinitiatieven met een breed aanbod van tools, netwerk en begeleiding.
Buurtbaanbureau & Buurtklusbedrijf Roland Kluskens, Gemeente Arnhem & Yuri van Bergen, Bouwhulpgroep
De gemeente is medeverantwoordelijk voor CO2-reductie in de wijken. Maar waar haal je de menskracht vandaan? Er zijn methoden om de renovatiepraktijk te verslimmen en om werkzoekenden aan het werk te helpen in hun eigen buurt.
De lessen van elektrisch lessen Flip Oude Weernink, projectleider LesElektrisch
Waarom leren rijden in een vervuilende auto als de toekomst elektrisch is? Lessen in een elektrisch lesauto kan elektrisch rijden -en daarmee de CO2-reductie- enorm versnellen.
Bouwlogistiek het ondergeschoven kind? Christiaan Zweers, Provincie Gelderland
“Is bouwlogistiek het ondergeschoven kind in de mobiliteitsopgave? Hoe komen we tot zero emissie en bundeling? Bouw je als overheid vooraf actief mee of herstel je achteraf?”
Deelmobiliteit: wat is er geleerd? Klaas Jan Gräfe, Slim & Schoon Onderweg Arnhem Nijmegen
(Elektrische) deelmobiliteit groeit in het straatbeeld, o.a. op ‘mobiliteitshubs’. De regio Arnhem-Nijmegen experimenteerde met dertien HUBS. Wat is er geleerd en hoe gaan ze regionaal opschalen?
Project-expertise Duurzame Opwekking Judith van de Geer, Energie Samen Gelderland
Veel gemeenten en coöperaties missen schaal om projecten professioneel op te pakken. Hoe brengen we kennis en ervaring bij elkaar zodat zon-, wind- en warmteprojecten meer kans van slagen hebben?
Energiecoöperaties als de nieuwe nutsbedrijven Gerlach Velthoven, Betuwewind
De energieprijzen rijzen de pan uit. De markt bepaalt de prijzen en overheid en burgers worstelen met de gevolgen. Maar in Gelderland hebben inwoners bewezen dit te kunnen doorbreken…
De maatschappelijke tender als kansrijke route naar lokaal eigendom Arien Scholtens, Energie Samen Gelderland
Het streven naar lokaal eigendom is vastgelegd in het nationaal Klimaatakkoord. Belangrijk om te komen tot een succesvol traject maar gemeenten zoeken naar de juiste route. Er is een antwoord…
Biogas uit de landbouw als alternatief Rene Cornelissen, CCS Energieadvies
De alternatieve en hernieuwbare energiebron voor aardgas: biogas van de boer. Monomestvergisting levert biogas op waarvan woningen en industrie kunnen profiteren…
Natuurinclusieve energietransitie Alex de Meijer, Natuur en Milieu Gelderland
Het klimaatprobleem wordt steeds nijpender terwijl de weerstand tegen grootschalige opwek groeit. Tegelijk is er een biodiversiteitscrisis. En toch zijn er kansen voor een ‘plus’ op natuur en landschap.
18.00 uur napraten en borrelen met een hapje en drankje
19.00 uur afsluiting
Voor wie met de trein komt:
vanaf station Lent rijden er shuttlebusjes. In het aanmeldformulier kunt u dat aangeven.
Dus: mis het niet!
Donderdag 17 november
16.00 - 19.00 uur
Fort Lent