Het ‘Warmtebod’ van de Warmtealliantie
15 januari 2025 - Binnen 10 jaar zeker een half miljoen huishoudens aansluiten op een collectief warmtenet. Dat is de inzet van het “Warmtebod” dat de Warmtealliantie deze week aanbood aan minister Hermans. Met dit bod wordt de doelstelling haalbaar om in 2050 tot 30% van de bestaande woningen aan te sluiten op een warmtenet. Het GEA-netwerk is één van de partijen die zich bij de Alliantie heeft aangesloten en ook het Warmtebod heeft ondertekend.
Het Warmtebod richt zich vooral op de randvoorwaarden en het proces. Die randvoorwaarden richten zich op het creëren van ‘acceptabele eindgebruikerskosten’ om de betaalbaarheid te borgen. Dat kan bijvoorbeeld met een tarieflimiet, een betere verdeling tussen het vastrecht en de energiekosten (die ook een incentive geeft om via gedrag en isolatie de energiekosten te verlagen), het reduceren van de aansluitkosten en het meer transparant maken van de kostenopbouw.
De Warmtealliantie is een verbond van meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen. Het verbond is ontstaan om tot een ‘antwoord’ te komen op de stagnatie in de ontwikkeling van warmtenetten in Nederland. De alliantie is vorig voorjaar opgericht op initiatief van het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving (UGO) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP).
De warmtevoorziening is een urgente opgave. Als we niet snel een beter perspectief scheppen voor gemeenten, warmtebedrijven en inwoners dan loopt de opgave vast in hoge maatschappelijke kosten en onuitvoerbaarheid. Dat raakt vooral de meest kwetsbare huishoudens. Zij kampen met hoge energierekeningen en hebben nauwelijks de ruimte om zelf te investeren in duurzame en beheersbare oplossingen. Juist daarom is het zo belangrijk dat in die wijken een betrouwbaar en betaalbare warmtevoorziening komt.
Het energiesysteem in Nederland wordt al zwaar belast en biedt nauwelijks ruimte aan oplossingen die meer elektriciteit vragen. Warmtenetten passen in het streven naar meer decentrale energie-oplossingen waarmee het netwerk wordt ontlast.
Lees verder de berichtgeving van het Nationaal Klimaat Platform of download hier het Warmtebod