Buitengebied: aansluiten bij eigen initiatief en onderlinge verbondenheid

31 oktober 2024 - ‘Het buitengebied’. Het klinkt een beetje als de blinde vlek in de energietransitie. Toch woont meer dan een kwart van de Gelderlanders in wat we buitengebied en ‘kleine kernen’ noemen. Hoe krijgen we daar fossielvrije warmte? In GEA-verband ondersteunde de Leefbaarheidsalliantie, samen met Duurzaam DOOR, twee initiatieven in het buitengebied: Slichtenhorst en Slijk-Ewijk. De mogelijkheden lijken misschien beperkt maar aansluiten bij de onderlinge verbondenheid en bestaande initiatieven geeft wél kansen, zo blijkt uit ‘…de geleerde lessen’.

Check de samenvatting.

Het buitengebied en kleine kernen zijn in de Transitievisies Warmte een ondergeschoven kindje. Dat was één van de conclusies van een eerdere GEA-analyse van deze visies. Ondertussen krijgen kleine kernen wat meer aandacht. In Slijk-Ewijk en Slichtenhorst ondersteunde het Gelders Energieakkoord, samen met de Leefbaarheidsalliantie en Duurzaam DOOR, ideeën en plannen voor energiebesparing en warmte. Zie deze video-impressie uit Slijk-Ewijk.

Starten vanuit het gemeenschapsgevoel lijkt één van de belangrijkste lessen. Het is de kunst klein en concreet te starten door aan te sluiten bij bestaande initiatieven. Initiatieven waar al energie op zit. Ook een persoonlijke hulplijn in de vorm van een betrokken ambtenaar bij de gemeente kan enorm helpen. De bevindingen zijn ook gedeeld tijdens een Talkshow in samenwerking met Wijken van de Toekomst. Intussen zijn er meer initiatieven om dorpen en het buitengebied meer aandacht te geven zoals in Oldebroek, Berkelland en in het Nationaal programma Vitaal Platteland.

 

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief