Column Gijs Linthorst
19 februari 2019 - In 1983 mocht ik als jongen van 5 en mijn twee oudere broers met mijn vader mee die op de markt van Apeldoorn stond. Niet om fruit te verkopen, maar om bezoekers te informeren over duurzame energie. We hadden een heuse energiewagen met een windmolen op het dak, een warmtepomp en zonnecollectoren. De overheid voerde in die tijd campagnes met een aarde die opbrandt als een kaars. En dit vormde dan ook de basis van ons bedrijfslogo.
De opleving van duurzame technieken was toen economisch gedreven en is ontstaan door de oliecrisis midden jaren 70. En verdween volledig uit beeld toen de prijzen weer zakten. Nu 40 jaar later is bewust duurzaam denken en handelen doorgedrongen tot iedere huiskamer in Nederland.
Als ondernemer in deze sector en kijkend naar onze bedrijfsgeschiedenis weet ik als geen ander dat duurzaamheid niet zomaar een makkelijke keuze is die je moet doen als je erachter staat. We moeten niet praten maar doen is nu vaak het credo. Is dit niet te makkelijk gezegd? De overheid, iedere burger en ondernemer opereert in een economische realiteit. Waar dagelijks moeilijke keuzes en afwegingen gemaakt moeten worden. Met verantwoordelijkheden en beperkingen op vele fronten.
Het bouwen aan duurzaamheidsbeleid met draagvlak en een wettelijk fundament is iets wat echt noodzakelijk is gebleken. De afgelopen tijd is er veel gediscussieerd wat de rol van het GEA moet zijn in de aankomende periode van uitvoering en versnelling van de transitie. Is dit een leidende rol in de regie en uitvoering of meer een rol van organiseren, informeren en faciliteren met regionaal beleid. Of een rol in het beïnvloeden van landelijke beleid.
Als duurzaam ondernemer in Gelderland zie ik wellicht al eerder dan velen die wat verder van de praktijk staan de positieve effecten welke het GEA al gehad heeft op de duurzame keuzes van de burgers en ondernemers. En dit dan puur door het verspreiden van een toekomstvisie ondersteund door een goede informatieverstrekking vanuit de gemeentes. Het aanjagen van innovatie en het tonen van rentmeesterschap in een meer uitvoerende rol is hierin ook zeker noodzakelijk.
Ik ben benieuwd hoe deze rol van het GEA zich zal gaan ontwikkelen. Dat de transitie dit keer 35 jaar later echt gaat beginnen is in ieder geval wel duidelijk.
Gijs Linthorst, Vicevoorzitter GEA en directeur Linthorst Techniek