Column Peter Drenth

19 februari 2019 - Heeft u al zonnepanelen op het dak liggen? Of dubbelglas? En heeft u in uw straat al een laadpaal staan? Of misschien zelfs een elektrische auto voor de deur? Nog niet zo lang geleden waren zonnepanelen en elektrische auto’s lang niet voor iedereen weggelegd. Nu zijn de zonnepanelen niet aan te slepen, en ook de elektrische auto wint terrein.

Gelukkig maar, want we staan voor een groot vraagstuk. Gelderland moet duurzamer. De Provincie Gelderland wil in 2030 55% minder CO2 uitstoten, en in 2050 energieneutraal zijn. Hoe maken we Gelderland versneld klaar voor de energietransitie en zorgen we ervoor dat over 50 tot 100 jaar Gelderland niet aan zee ligt? Dat vraagt veel van ons als Provincie Gelderland. Maar niet alleen van ons.

Het Gelders Energieakkoord heeft daar in Gelderland een niet te onderschatten rol in als netwerkorganisatie. Binnen het GEA vinden mensen elkaar: het is een groep van ondernemers, inwoners, instellingen en overheden die zich betrokken voelen bij Gelderland en met elkaar een oplossing zoeken voor de vraagstukken waar we voor staan. Dat levert mooie projecten op, zoals de Wijk van de Toekomst en de verduurzaming van het MKB door de wortel- en stok aanpak. Dat is de kracht van het GEA!

En nu wordt het spannend, want om onze doelen te halen, moeten we grote slagen maken. Het vraagstuk voor de toekomst blijft: hoe zorgen we voor nog meer draagvlak in straten, wijken, buurten en steden. Gelderland heeft 2,1 miljoen inwoners, en zíj moeten het doen. Wij kunnen van alles besluiten, maar zonder die 2,1 miljoen Gelderlanders redden we het niet. Dat betekent dat we oog moet houden voor wat voor hen belangrijk is: het moet betaalbaar blijven.

En dat niet alleen: het moet ook haalbaar en uitvoerbaar zijn. Het GEA verbindt mensen, en zorgt voor een sterk overleg, waar mooie, nieuwe ideeën ontstaan die kunnen rekenen op veel draagvlak. De Provincie Gelderland is er om te helpen de plannen mogelijk te maken. En om het doel in zicht te houden. Dat vraagt om regie. Als het over klimaat gaat, gaat het vaak over drammers. Ik ben niet van de drammers, niet van het meestrubbelen, en ook niet van de ideologische trampoline. Ik vind wel dat we dit samen moeten doen. Welke stappen nemen we om verder te komen? Die kunnen we samen ontwikkelen, en zorgen dat juiste organisaties aan de lat staan om ze ook tot uitvoer te brengen.  Om zo te voorkomen dat Gelderland straks aan zee ligt.

Ik ben er klaar voor. U ook?

Peter Drenth,
gedeputeerde Provincie Gelderland

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief