13 mei: werksessie regionale energie-expertisecentra

Energiebesparing in het mkb: stimuleren of handhaven?

De regionale Gelderse Energie-Expertisecentra ondersteunen het mkb bij de verduurzaming. Die inzet levert resultaat op. Dat is mooi want energiebesparing lijkt soms het ondergeschoven kindje in de energietransitie. Bovendien bestaat er (al 30 jaar!) de energiebesparingsplicht. Tegelijk weten we (uit onderzoek van de rekenkamer Oost-Nederland) dat een aanzienlijk deel van de bedrijven zich daar niet aan houdt. Dit, ondanks ‘hulplijnen en toezicht’ laten te veel mkb-bedrijven kansen liggen. Wat moet er gebeuren omdat te veranderen? Deze taaie vraag ligt op 13 mei op tafel tijdens een GEA-werksessie bij DOE-Rivierenland.

Fotocredits: DOE-rivierenland

Vanuit verschillende perspectieven bekijken en bespreken we de uitdaging. Alexander van Setten van DOE-Rivierenland (tevens gastheer S-Tec) trapt af met de insteek en ervaringen van Rivierenland. Jan Urbaan van Omgevingsdienst Regio Arhem (Odra) doet een boekje open over inzet, succes en dilemma’s van omgevingsdiensten. Een ondernemer die zich heeft laten adviseren speelt open kaart over zijn/haar inzet en overwegingen. Tot slot laat Martin Kloet (voormalig MKB Nederland zien welke mogelijkheden DEB.nl biedt, het platform over energiebesparing voor mkb-ondernemers. Samen zoeken we kansrijke opties om meer beweging te brengen in het verduurzamen van het mkb.

De wortel of de stok

De expertisecentra zetten zich grotendeels kosteloos in met energie-advies, hulp bij het aanvragen en vergelijken van offertes; het aanvragen van subsidies en financiering of toepassen van de informatieplicht. Ze werken samen met DEB.nl, de online energievraagbaak voor het mkb. Maar energiebesparing en duurzame opwekking hebben niet altijd de aandacht van het management. Er is altijd meer urgentie bij andere zaken, te weinig kennis en te weinig tijd. Ook bij de omgevingsdiensten spelen vaak andere prioriteiten. Denk aan milieu en veiligheid. Dus: hoe worden de expertisecentra aantrekkelijker voor winkeliers, horeca, handel en maakbedrijven om samen werk te maken van energiebesparing? Welke stimuleringsinzet heeft meer kans van slagen? Of is ‘de stok’ effectiever dan ‘de wortel’ en kunnen we beter inzetten op meer toezicht en handhaving?

Werksessie regionale energie-expertisecentra

De werksessie is met name interessant voor:

  • vertegenwoordigers van regionale energie-expertisecentra, energieloketten voor bedrijven
  • omgevingsdiensten
  • beleidsmedewerkers gemeenten (duurzaamheid, economie)
  • mkb-ondernemers
     

Waar: S-Tec, Teisterbantlaan 1a, Tiel.
Tijd: 15.30 tot 18.00 uur.

13 mei: werksessie regionale energie-expertisecentra







Over de Gelderse energie-expertisecentra

Er zijn in Gelderland vijf regionale energie-expertisecentra: (Noord-Veluwe heeft nog geen regionaal energie-expertisecentrum).

1.         DOE-Rivierenland

2.         REE (GMR)

3.         Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek

4.         REB-Foodvalley

5.         Stedendriehoek (vanuit de regio Stedendriehoek ondergebracht bij Energiecoöperatie De A)

Dit bezoek is één van de 10 events die we dit jaar organiseren in het kader van het 10-jarig bestaan van het Gelders Energieakkoord. We organiseren dit jaar 10 events die illustratief zijn voor de transitie waar we middenin zitten. Soms zijn dat veelbelovende successen. Soms zijn het ‘wicked problems’ die tijd en aandacht vragen. Van top tot taai dus. Het komt allemaal aan bod…

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief