De kansen van jongeren (in de Gelderse energietransitie)

11 april 2025 - Op zoek naar jongeren met een actieve rol in de Gelderse energietransitie gingen we '...een koffietje doen' bij de Wageningse studentenvereniging Ceres. Daar ontmoetten we een aantal jongeren en vonden we inspirerende verhalen. Het antwoord op de vraag 'waar de jongeren zijn in de transitie' blijkt eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld. De sleutel zit in 'het directe belang'. We vonden mooie voorbeelden van jongeren die thuis, in het studentenhuis, in een bijbaan, op het werk of in de coöperatie hun weg vonden…

In GEA-verband geven we deze baanbrekers graag een podium en liefst een actieve rol. We faciliteren ze graag om andere jonge mensen aan te steken. Langzaamaan zien we ook dat dit gebeurt. Samen met jongeren, opleidingsplatformen, green offices, gemeenten en coöperaties wordt er hard aan gewerkt. Tijdens de ontmoetingen in Wageningen ontstond het inzicht dat die kansen er dus best zijn maar dan vooral in de koppeling met een direct en concreet doel. Namelijk door er simpelweg gewoon geld aan te verdienen. Van ideële doelen kun je immers niet eten. Bijvoorbeeld met klussen op tijdelijke basis zoals bij EnergieStudent, het uitzendbureau dat studenten koppelt aan energieklussen in de omgeving. Of door je in te zetten voor de verduurzaming van je eigen studentenhuis waardoor je op kosten bespaart. Of door in een coöperatie te stappen waar je zinvol werk kunt doen of zelfs rendement binnen haalt.

Bekijk hier de persoonlijke portretten van Stijn, Marijn, Pepijn, Vera en Thijs. Nieuwsgierig? Mail met Wouter (regisseur hernieuwbare bronnen & participatie)

(Tekst loopt onder de video door.)

De activistische hoek

Maar hoe komt het eigenlijk dat jongeren nog lastig de weg lijken te vinden in deelname aan de energietransitie? Tot nu toe laten zij zich in het klimaatvraagstuk vooral zien in de activistische hoek. Logisch ook. Zij maken zich (terecht!) druk over een onzekere toekomst. Bijna drie kwart van de jongeren maakt zich zorgen! Zij verbinden zich aan ER of de Jonge Klimaatbeweging om hun stem te laten horen. Onder andere om druk te zetten op het afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Maar er is ook een andere kant van de energietransitie, de kant waar wordt gewerkt aan wat je de 'systemische veranderingen' kan noemen. De verzwaring van het centrale elektriciteitsnetwerk hoort daarbij - maar dat is nog niet eens echt een systemische verandering. Die zit vooral in de vele 'kleinere' decentrale gemeenschappen waarin we warmte of schone lokale energie wordt gekoppeld aan lokaal eigenaarschap en lokaal gebruik. In de straat, de wijk, de sportvereniging of de coöperatie tot aan het bedrijventerrein. Daar zijn jongeren nog ondervertegenwoordigd. Gelukkig vonden we vijf jongeren die vast de early adopters zijn…

 

Bekijk hieronder de persoonlijke portretten van Stijn, Marijn, Pepijn, Vera en Thijs. Nieuwsgierig? Mail met Wouter (regisseur hernieuwbare bronnen & participatie)

 

Dit bezoek is één van de 10 events die we dit jaar organiseren in het kader van het 10-jarig bestaan van het Gelders Energieakkoord. We organiseren dit jaar 10 events die illustratief zijn voor de transitie waar we middenin zitten. Soms zijn dat veelbelovende successen. Soms zijn het ‘wicked problems’ die tijd en aandacht vragen. Van top tot taai dus. Het komt allemaal aan bod…

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief