Openingsspeech Jaarcongres door Asje van Dijk: De kracht van samen

31 maart 2019 - Van harte welkom allemaal. Welkom op uw eigen jaarcongres! Want het GEA, dat zijn we samen. Samen staan we voor een enorme opgave waarbij we nog lang niet alle oplossingen voorhanden hebben. Maar waar we elkaar wél gevonden hebben óm dat te doen. Dan is het goed soms even stil te staan. Stil te staan bij wat we al hebben bereikt; welke klus we nog te klaren hebben en hoe we dat samen voor elkaar krijgen. Persoonlijke keuzes die we maken, maatschappelijke keuzes en ook politieke keuzes.

Vooruitblik
Het gaat goed - en tegelijk ook niet: er wordt meer energie uit hernieuwbare bronnen geproduceerd dan vorig jaar. Grote winnaars zijn zon en, op afstand, wind. Het totale energiegebruik stijgt echter. Met name industrie en landbouw hebben vorig jaar meer gebruikt. Dat houdt ook in dat de doelstelling om 16% duurzaam op te wekken lastiger is geworden. Het illustreert onze opgave en de hardnekkigheid ervan. 

Dan kun je twee dingen doen. Ontkennen of onderkennen. Voor de ene mens is het een groot en ingewikkeld probleem. Een ander voelt zich vooral uitgedaagd en ‘doet wat ie kan’. Voor weer een ander betekent klimaatverandering politiek. Soms als een struisvogel ; soms vechtend tegen wil en dank. De grootste uitdaging op dit moment is misschien niet de techniek maar de mens en zijn motivatie om in beweging te komen. 

Scholieren  staan inmiddels op straat. Ze schreeuwen om actie en daadkracht. Ik begrijp dat goed. Zo kent de onrust over ons klimaat vele emoties: van angst tot ontkenning en van boosheid tot gelatenheid. Maar hoe je er ook over denkt of wat je ook voelt, één ding staat als een paal boven het rijzende water : niets doen is geen optie. Dit waait niet over. 
Zo staan we aan de vooravond van misschien de grootste transitie ooit. Harder schreeuwen over de noodzaak en de urgentie van die klimaattransitie helpt niet. Maar wat moet je dan als kleine gemeente? Wat doe je als nieuwe bewoner in de wijk? Wat begin je als bedrijf? Hoe acteer je als school? 

GEA 2.0 en de hoop 
U en ik behoren bij de groep van onderkenners. Gelukkig. Samen hebben we namelijk enorm veel kennis en innovatiekracht. Samen kunnen we het tij keren. Door onze krachten te bundelen. Door over de grenzen van tuin, gemeente of politieke beweging te kijken. Door elkaar te inspireren. Door elkaar te helpen en te versterken. Samen zijn we aan de slag gegaan. We hebben vanaf 2015 de verbinding gezocht en zijn gaan pionieren. Met bescheiden succes. Maar nu gaan we een nieuwe fase in. 
Het gaat er niet meer om doelen nog ambitieuzer of grootser te maken maar om daadkracht. Om handelingsperspectief. Om plannen en programma’s. ‘Wat gaan we DOEN?’  is daarmee de centrale vraag voor de komende periode.
Dan gaat het om maatregelen die echt helpen. Concreet en dichtbij. We gaan ons anders verplaatsen, anders eten, anders wonen, anders produceren en anders werken. ‘Anders’ wordt het nieuwe gewoon. Zodat we verdere opwarming een halt kunnen toeroepen en we de aarde  nog met trots en fatsoen aan onze kinderen kunnen doorgeven.

Support voor GEA 2.0 
Nu zijn we al met veel maar we hebben nog veel meer support nodig. Met meer ‘klimaatsoldaten’. Aanhangers die gemotiveerd raken door het grotere verhaal dat ons allen overstijgt en ook in beweging willen komen. Wat zou het mooi zijn als de voorhoede van ons GEA uitgroeit tot een brede Gelderse beweging. Een maatschappelijke beweging van mensen die ervan overtuigd zijn dat het ‘zo niet verder kan’. Mensen die elkaar opzoeken, aanspreken en inspireren. Omdat we nú de behoefte hebben concrete projecten en programma’s die de klimaatdoelstellingen dichterbij brengen. Ik zeg: mensen en organisaties die het gewoon gaan doen, die hebben we nodig! 

Een ‘practivistische alliantie’
We zijn en worden dus geen activistisch platform. We groeien naar een ‘practivistische’ alliantie. De Gelderse Alliantie voor een beter klimaat. Een alliantie die kennis ontwikkelt en deelt. Een alliantie die partners bijeenbrengt en faciliteert om projecten en programma’s op te stellen die bijdragen aan de verschillende klimaatdoelstellingen. En een alliantie die in onze mooie provincie plannen in uitvoering krijgt. 

Is dat eenvoudig? Nee. Absoluut niet. Het is balanceren tussen draagvlak en daadkracht. Maar we handelen en we leren. Met een behoorlijke portie zelfspot en humor. Want we weten best dat we soms in de loopgraven vluchten als we het even niet meer weten. En met succes maken we succes. Kijk wat er gebeurt met de ‘wijken van de toekomst’ . Die krijgen binnen en buiten de provincie veel navolging. 
de bekrachtiging van de lijn en de kracht van samen
Samen zetten we de eerste gedurfde stappen. In het GEA voel ik de kracht van samen. Niemand blijft achter. Handen ineen. In 2015 zijn we een beweging gestart die niet meer te stoppen is. We gaan alleen maar vooruit. Meer dan 200 organisaties hebben elkaar gevonden op weg naar een leefomgeving zonder CO2-uitstoot. Voor ons en de generaties na ons.

Op vrijdag 8 maart heeft de Borgingscommissie deze lijn bekrachtigt. We vragen u als partner opnieuw: ‘Doet u mee?’ Wilt u zich blijven inzetten om de klimaatdoelen waar te maken? Samen het verschil maken? Echte veranderingen tot stand brengen? En niet opgeven tot we werkende oplossingen hebben?

Boodschap aan de politiek
Zo dadelijk leggen we die vraag indringend voor aan onze provinciale politici . Doen zij ook mee? GEA als brede maatschappelijke beweging in Gelderland met zijn 220 partners, doet u een uniek aanbod. Doet u ook mee? Wilt u daarvoor uw steun en inbreng leveren? Zullen we samen optrekken, schouder aan schouder?

Wij zijn benieuwd naar uw reactie en wensen u allen een mooie, constructieve campagne en vooral grote opkomst van onze kiezers. Met een resultaat waar Gelderland duurzamer door zal worden.

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief