Verduurzaming van grond-, weg- en waterbouwmaterieel: kansen voor gemeenten

08 november 2024 - Wat kan je als gemeente doen om de verduurzaming van grond-, weg- en waterbouwmaterieel (GWW) te versnellen? Met deze vraag lieten 15 gemeenten zich in een korte intensieve kennisdelingssessie op 4 november inspireren. Deze crash course vond in GEA-verband plaats met de Provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en Connectr.

“Zo brengen we kennis samen en bouwen we aan het juiste netwerk om concrete voortgang te boeken”, aldus  Reinier Trommel van de Provincie Gelderland en Sil Polman van de gemeente Arnhem over het waarom van deze bijeenkomst. Vier gastsprekers: Gilbert Mulder van het ondersteuningsprogramma Schoon en Emissieloos Bouwen (Ministerie van IenW), Edwin Lokkerbol van ENI, Emissieloos Netwerk Infra, Henri Overbeek van  Connectr en Niek van Onna van de gemeente Arnhem namen elkaar en de deelnemers mee in de kansen…

Kans 1: Start met wat er al wél kan

“Er is gewoon geen zero-emissie-materieel beschikbaar” of “Door netcongestie kan er toch niet geladen worden”. Zomaar wat quotes uit de praktijk die duidelijk maken dat verduurzaming van GWW niet echt kansrijk wordt geacht. Maar er zijn echt al veel voorbeelden waar gehele of gedeeltelijke projecten zero emissie zijn uitgevoerd. Edwin Lokkerbol benadrukte in zijn verhaal dat het gaat om beginnen met wat wél kan. Welk materieel is al wel beschikbaar? Begin daar mee en bouw voort op die ervaringen.

Kans 2: Maak gebruik van landelijke financiering en ondersteuning

Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is ondersteuning voor schoon en emissieloos bouwen voor medeoverheden beschikbaar. Gilbert Mulder nam de deelnemers mee door het convenant en de mogelijkheden voor financiering/subsidies voor projecten. Deze beschikbare kennis en ondersteuning is voor gemeenten gemakkelijk aan te spreken. Bovendien wil het ministerie gemeenten de hand reiken om ze verder te helpen.

Kans 3: Een ‘nee’ van de netbeheerder betekent niet dat er niks kan

Netcongestie leidt ertoe dat de netbeheerder vaak nee moet verkopen voor een bouwaansluiting. Maar dit hoeft niet het einde van de ambitie voor zero emissie GWW-materieel te zijn. Henri Overbeek nam de deelnemers mee langs vele mogelijkheden. Zoals gebruik maken van bestaande aansluitingen of batterijcontainers. Die kunnen in veel situaties uitkomst bieden. Veiligheid is hier wel een belangrijk onderdeel, maar de groeiende ervaring en ontwikkeling op dit vlak zorgt ook voor steeds betere borging.


Foto: BAM

Kans 4: Zoek elkaar op in de keten

Verduurzaming van GWW-materieel gaat verder dan aanbesteden. Het is essentieel om de mogelijkheden en onmogelijkheden in de keten te begrijpen. Niek van Onna maakte duidelijk waarom. Een marktconsultatie helpt inzicht te geven in wat de markt wel of (nog) niet kan bieden. Dit helpt de eisen voor een project scherp te stellen. Zijn advies: ‘start klein, maar start vooral’.
 

Kans 5: Leer van elkaar!

Gemeenten hebben veel vraagstukken op hun bord. Dit is er één van. Gebrek aan tijd maakt het lastig om in korte tijd het speelveld te doorgronden. Door als gemeenten van elkaar te leren, kan dit sneller en beter. Er is behoefte om samen door te pakken op dit onderwerp, met een praktische insteek die antwoorden oplevert op vragen als: ‘hoe verwerk je informatie in een aanbesteding? of ‘Welke stappen moet ik nemen voor de juiste borging?’ Kortom: dit vraagt om een vervolg. Er liggen flink wat kansen en tegelijkertijd zijn er nog genoeg vragen.

De organiserende partijen bespreken welke vorm voor dat vervolg het meest handig is. Denkbaar is een Community of Practice. Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je interesse om aan te sluiten? Neem contact op met Rogier Pennings, programmaregisseur GEA, r.pennings@geldersenergieakkoord.nl.

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief