Verduurzaming Gelderse industrie: kansen!
Energie besparen en verduurzamen is in elke sector een uitdaging. Maar hoe is dat voor de echte grootverbruikers van (fossiele) energie? De zogeheten energie-intensieve industrie. Denk aan de verduurzaming in de keramische industrie. Of aan elektrificatie bij de productie van papier.
De GEA-netwerkbijeenkomst op 2 december in Eerbeek over de Gelderse Industrie maakte veel duidelijk. Eerst een flinke ‘winstwaarschuwing’ van Stichting Cluster6: minimaal de helft van de (126) geplande Gelderse verduurzamingsprojecten in de energie-intensieve industrie kan niet doorgaan. Oorzaak: netcongestie. Dan het goede nieuws: in Eerbeek liggen reële kansen! Er is ruimte, er ligt een 150 kV aansluiting en er is de wil van alle betrokken partijen.
Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil ziet in Eerbeek de potentie voor “…de meest duurzame industrie in Europa.” Niet dat dat eenvoudig is (“we zullen altijd keuzes moeten maken – en soms ook best lastige”). Alle denkbare belangen en aspecten raken elkaar immers. Van leefbaarheid tot natuur en van stikstof tot CO2-uitstoot. Maar als we elkaar blijven vinden moet dat lukken.
Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil ziet in Eerbeek de potentie voor “…de meest duurzame industrie in Europa.”
Bekijk hieronder de sfeervideo:
Bekijk hieronder het complete plenaire programma:
GEA-voorzitter Bernd Hendriksen voegt daar nog iets aan toe. “Bij de verduurzaming van de industrie gaat het over techniek, investering en regelgeving. Op die basis wordt een business case gemaakt. Maar laten we wel de juiste rekensom maken door in de besluitvorming ook de positieve en negatieve externe effecten mee te nemen. Als we in Eerbeek een energy hub ontwikkelen om netcongestie te verminderen ontstaat er ruimte voor (het behoud van) industrie (en banen), vermijden we (sociale) kosten die gerelateerd zijn aan CO2-uitstoot én ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld woningbouw. Zo’n energy hub creëert dus waarde omdat het bijdraagt aan het realiseren van maatschappelijke doelstellingen op het gebied van leefbaarheid, vestigingsklimaat én duurzaamheid. Noem het de True Value. Een eerste indicatieve studie van KPMG, waar een deel van deze externe effecten in is meegenomen, laat zien dat dit in Eerbeek een potentiële jaarlijkse bijdrage kan leveren met een waarde tussen de 18 en 62 miljoen euro.”