Realisatie grootste privaat gefinancierde zonnedak van Gelderland

21 juli 2020 - Sinds begin september heeft het Gelderse Loenen (gemeente Apeldoorn) het grootste privaat gefinancierde zonnedak van Gelderland. Op de daken van drie loodsen van distributiecentrum Thomassen zijn in totaal 2.760 zonnepanelen worden geïnstalleerd door Elektrotechniek Varego uit het nabijgelegen Eerbeek.

Energie voor 300 huishouden

Jaarlijks leveren de zonnepanelen, afhankelijk van het aantal zonne-uren, rond de 700MWh duurzame elektriciteit. Dat is genoeg voor ongeveer 300 huishoudens, zo laat Energie Coöperatie Loenen - de initiatiefnemer van dit project - weten via hun website. Mede dankzij de komst van dit zonnedak wekt Loenen in totaal zo'n 2 miljoen kWh aan duurzame energie op per jaar. Daarmee wordt circa 1 miljoen kilo CO2-emissie per jaar bespaard. Dit is nog net niet de helft van het jaarlijkse huishoudelijke elektriciteitsverbruik van Loenen, zo stelt de coöperatie.

Financiering

Het project kost circa € 700.000,-. Deze investering wordt voor 80% gefinancierd door een lening van de bank. De overige 20%, zo'n € 140.000,-, wordt ingelegd door de leden van energiecoöperatie in de vorm van obligaties. Het jaarlijks rendement op de obligaties is vastgesteld op 4%. 

Energie Coöperatie Loenen

Begin juli onthulde gedeputeerde Jan Markink en de Apeldoornse wethouder Maarten van Vierssen een groot bord waarop dit ambitieuze plan werd gepresenteerd. Wil je meer informatie over dit project, klik dan op deze link om naar de website van Energie Coöperatie Loenen te gaan. Meer weten over zonne-energie in jouw regio, bekijk dan ook eens onze ZonneWIJzer.

Foto: Energie Coöperatie Loenen

 

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: