GEA masterclass toont urgentie (harde) klimaatmaatregelen

02 november 2021 - “Hoe langer we wachten, hoe meer we moeten doen, in steeds kortere tijd!” aldus broeikasgas expert Ingrid Luijkx tijdens de GEA klimaat masterclass van 28 oktober jl. Eén ding is duidelijk: de ‘vervelende’ coronamaatregelen verbleken bij wat nodig is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.

Afgelopen donderdag 28 oktober vond in de Buitensociëteit van het Zutphense Hanzehof Theater de eerste live versie van een reeks masterclasses van het Gelders Energieakkoord plaats. De reeks is gericht op lokale bestuurders en politici. Als het om ons klimaat gaat, komt er veel op het lokale bestuur af. Goede kennis vormt dan een gedegen basis voor mening-, beleids- en besluitvorming. In deze masterclass gaven experts aan de hand van het recente IPCC- en KNMI-rapport een actueel beeld van het klimaat op wereldwijde schaal en de lokale effecten daarvan in Gelderland.

Klimaatvraagstukken rode draad

Sprekers waren dr.ir. Chiel van Heerwaarden (universitair hoofddocent meteorologie, WUR) en dr. Ingrid Luijkx (universitair docent koolstofcyclus, WUR). Zij deelden hun expertise en prikkelden het publiek met een klimaatquiz die als een rode draad door de masterclass liep. Negen kennisvragen over de opwarming van de aarde gaven aanleiding tot het delen van kennis en het beantwoorden van vragen uit het publiek.

Steeds extremere maatregelen

De boodschap in het verhaal van Luijkx en Van Heerwaarden was helder en alarmerend. Het natuurlijke broeikaseffect maakt leven op aarde mogelijk. Maar er is een versterkt broeikaseffect dat juist de afgelopen 150 en zeker de afgelopen 20 jaar enorm toeneemt. “En de snelheid van die toename neemt ook toe”, aldus Luijkx. Van Heerwaarden liet zien dat de mens onmiskenbaar de oorzaak van dit versterkte broeikaseffect is. Gezamenlijk benadrukten de sprekers dat oplossingen niet kunnen wachten. De gevolgen van de opwarming manifesteren zich steeds sneller en heviger en we naderen het moment dat de effecten onomkeerbaar zijn.

Follow up

In de volgende masterclasses wordt meer ingezoomd op de lokale praktijk in Gelderland. Voor 24 november staat 'Zon en wind op land' op het programma. Op 11 januari volgt 'E-mobility'. Ook deze masterclasses vinden plaats in Zutphen. Er is nog plaats! 

 


Downloads:

Terugkijken

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: