Loes van der Meijs nieuwe voorzitter GEA-netwerk

24 november 2020 - Het GEA heeft een nieuwe voorzitter. Barnevelds burgemeester Asje van Dijk heeft na 3 toegewijde jaren het stokje doorgegeven aan Loes van der Meijs. Loes ziet als burgemeester van Doesburg hoe complex de RES-opgave is maar weet ook wat het is om tegenstrijdige belangen met elkaar te verbinden in een gemeenschappelijk doel.

De Doesburgse heeft de klimaatdiscussie zien groeien van een strijd die vooral werd gevoerd door actiegroepen en NGO’s tot een opgave van en voor ons allemaal. Een opgave die complex en veelomvattend is en omgeven door emotie maar die geen weldenkend mens meer ontkent.

Energie

Het GEA-netwerk ziet Loes als een brede vertegenwoordiging uit het maatschappelijke veld met verschillende partijen en belangen. “Die brede vertegenwoordiging is waardevol”, zo reflecteert ze op haar eerste kennismakingsronde. “De komaf uit verschillende huizen, historie, agenda’s en overtuigingen kan veel waarde toevoegen. Ik proef de energie en die is nodig.”  

Ze noemt zichzelf blijmoedig en een goede luisteraar. “Ik geloof in het verbinden van mensen op basis van hun kwaliteiten mits ze ook verantwoordelijkheid willen dragen’. Tegelijk onderkent ze de enorme complexiteit van de klimaatopgave en ziet ze het gevaar van verlamming als we verder polariseren en alleen maar strijd voeren. “Soms denk ik wel eens dat we meer doorzettingsmacht nodig hebben. Er kan ook nooit één oplossing zijn, toch? Zolang we maar het eerlijke verhaal blijven vertellen en blijven zoeken. Blijven doorzetten.”

Het eerlijke verhaal                            

In dat laatste ligt volgens Loes de meerwaarde van het GEA. “Je kunt zonder belang of politieke kleur dat eerlijke verhaal brengen. Inzicht geven in de feiten. Ruimte geven aan wat lukt - en wat niet. Een kaarsrechte weg naar het doel bestaat niet. Het is misschien soms een beetje duwen in de bochten maar we moeten wel samen op onze eindbestemming komen.”

Voor de politiek heeft Loes een advies. Ze kijkt kritisch naar de wereld waarin ze dagelijks vertoeft. “De politiek praat veel maar zou meer moeten kijken wat er speelt bij de mensen die iedere dag met hun voeten in de modder staan. Kijken naar wat zij al doen dat kan worden uitgebouwd. Neem bijvoorbeeld de ondernemers. Ik weet dat er heel veel ondernemers zijn voor wie duurzaamheid een groot goed is waarvoor zij zich 100% inzetten en daar ook heel innovatief in zijn. Dat zeg ik omdat ik merk dat nog vaak het beeld heerst dat zij daar wat conservatief en behoudend inzitten en dat is niet zo.”  

Foto: Robbin van Turnhout Fotografie

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: