‘Nieuw Groen’ maakt CO2-compensatie via Nederlandse initiatieven mogelijk

02 november 2020 - Organisaties, bedrijven en particulieren die hun uitstoot van CO2 willen compenseren kunnen voortaan terecht op het online platform ‘Nieuw Groen’. Dit kersverse platform helpt iedereen in drie stappen zijn of haar eigen carbon footprint op te ruimen.

Eerst bepaal je eenvoudig wat je footprint is. Daarna kies je hoe je deze CO2-uitstoot wilt opruimen en, tot slot, betaal je ervoor. Simpel en doeltreffend. Je hebt de keus uit verschillende Nederlandse initiatieven, zoals de aanplant van een voedselbos in Nijmegen of een walnotenboomgaard in Bennekom.

CO2-compensatie

Oprichter van het platform is Heleen Klinkert Vadalkar. Heleen werkt daarnaast voor Bionext en heeft zich gespecialiseerd in de relatie tussen klimaat, bodem en biodiversiteit. Heleen: “Als projectleider zag ik hoe groene ondernemers een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan CO2-vastlegging. Erg waardevol, gezien de klimaatcrisis, maar zonder de broodnodige financiële waardering. Mensen in mijn omgeving reageerden enthousiast, toen ik mijn eigen CO2-uitstoot via de aanplant van walnootbomen door biologische pluimveehoudster Conny van den Top uit Lunteren liet opruimen. Via Nieuw Groen wil ik deze mogelijkheid ook aan anderen aanbieden en zo groene initiatieven een financiële impuls geven.” Veel organisaties en personen die hun uitstoot willen beperken, zoeken goede initiatieven in de buurt om hun resterende uitstoot te compenseren. Nieuw-groen.nl biedt deze service en maakt lokale CO2-compensatie toegankelijk. De eerste groene initiatieven staan online, waaronder verschillende in Gelderland, zoals voedselbos ‘De Waalgaard’ in Nijmegen en de aanplant van walnotenbomen bij historische boerderij ‘Boekelo’ in Bennekom.

Groene initiatieven

Met haar innovatieve platform levert Heleen een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van nieuwe verdienmodellen voor agrarische en andere initiatiefnemers die extra koolstof willen vastleggen in bomen, struiken of in de bodem. Zij selecteert zelf de groene initiatieven die hiervoor in aanmerking komen en legt afspraken contractueel vast met de initiatiefnemers. Daarbij baseert ze zich op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van koolstofvastlegging.

Koolstofvastlegging

In het landelijke klimaatakkoord zijn niet alleen afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen; er is ook een ambitie uitgesproken om meer koolstof vast te leggen in de bodem en in bomen, bos en natuur. De bedoeling is dat Nederland in 2030 jaarlijks 0,4 tot 0,8 megaton CO2 extra vastlegt in vegetatie, en 0,4 tot 0,6 megaton extra in landbouwbodems. Ook in het GEA-programma Landbouw en grondgebruik is koolstofvastlegging één van de sporen in de aanpak.

Belemmeringen

Maatregelen als het verhogen van de organische stof in landbouwbodems en de aanplant van extra bomen en landschapselementen hebben veel positieve effecten, niet alleen voor klimaat maar ook voor biodiversiteit, waterberging en bodemvruchtbaarheid. Grondeigenaren en initiatiefnemers die hieraan willen bijdragen lopen echter aan tegen belemmeringen, waaronder extra kosten. Daarom kijken de partners binnen het GEA-netwerk naar manieren om Gelderse initiatiefnemers te helpen zulke inspanningen te verwaarden.

Carbon credits

Eén route die momenteel veel belangstelling geniet is de handel in carbon credits: partijen die hun CO2-uitstoot moeten of willen compenseren, betalen mee aan de koolstofvastlegging door anderen en ontvangen daarvoor een certificaat. Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op deze ‘koolstofmarkt’ vergt nieuwe organisatievormen en betrouwbare methoden om de hoeveelheid vastgelegde CO2 te bepalen en (meerjarig) te borgen. Een landelijke Green Deal heeft eind 2019 geleid tot de oprichting van de Stichting Nationale Koolstofmarkt, die voorgestelde methoden en aanbieders kan certificeren.

GEA-webinar

Binnen het GEA-programma Landbouw en Grondgebruik buigt een werkgroep zich over de inzet van carbon credits op grotere schaal. Binnenkort organiseert dit programma een webinar om vraag en aanbod in Gelderland te peilen en om aandachtspunten te bespreken die een rol spelen bij een goed systeem van CO2-compensatie. Vragen of suggesties? Bel of mail dan met programmaregisseur Ellen van Reesch (06-30892318, e.vanreesch@geldersenergieakkoord.nl)

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief