Voormalige afvalstortplaats in Geldermalsen creëert draagvlak voor duurzame energie
31 maart 2019 - Gemeenschappelijke Regeling Avri zamelt het huishoudelijk afval in voor de Rivierenlandgemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Maar naast afvalverwerking heeft Avri zich de afgelopen jaren ontwikkeld als beheerder van de openbare ruimte, waar ze kansen zag maatschappelijke doelen te realiseren. Naast het vergroenen van de eigen organisatie, waaronder het wagenpark, had Avri ook een gesloten afvalberg in haar beheer. Zo ontstond dochteronderneming Avri Solar B.V. Het GEA spreekt met Erik de Vries, directeur en duurzaam denker en doener.
Door: Monique van Meel, Communicatie GEA“In mei 2018 is Zonnepark Avri geopend op de voormalige afvalstortplaats in Geldermalsen. Het zonnepark is met een oppervlakte van 12 hectare het grootste van Gelderland. De ruim 34.000 zonnepanelen leveren samen een vermogen van 9.3MWp op. Dit is voldoende om ongeveer 3.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het zonnepark levert hiermee een belangrijk bijdrage aan de productie van schone en hernieuwbare energie en het terugdringen van de uitstoot van CO2 in Rivierenland. Met de bouw van het zonnepark heeft de oude afvalberg een nieuwe en waardevolle bestemming gekregen voor de toekomst. Het draagvlak onder de bevolking is dan ook groot. “
Innovatie- en Energiefonds Gelderland
De investering is volledig gefinancierd met een lening van de bank, een achtergestelde lening van Innovatie- en Energiefonds Gelderland en met eigen vermogen van Avri Solar B.V.
In juli 2018 startte een crowdfunding om maximaal € 990.000,- op te halen. Dit bedrag wordt volledig aangewend om de achtergestelde lening van Innovatie- en Energiefonds Gelderland af te lossen. Onder de 340 investeerders zijn maar liefst 250 inwoners uit de 8 Avri-gemeenten. Inwoners konden met voorrang investeren in het duurzame park om zo mee te profiteren van het rendement. Om zoveel mogelijk inwoners de mogelijkheid te bieden om mee te doen, was investeren al mogelijk vanaf € 250,-.
“Alle kansen die we hadden hebben we benut. De bevlogenheid en betrokkenheid van de mensen die bij ons werken is groot, zij hebben het gedurfd om hun nek uit te steken. We zijn geen energieproductiebedrijf en het was wel echt puzzelen hoe we dit moesten aanpakken. Zonder de SDE+-regeling was het niet van de grond gekomen. Voor zonne-energie is dit echt een kans. Je kunt zo’n afvalbult maar voor heel weinig gebruiken, je ziet het ook op andere plekken verschijnen.”
Zonnig jaar goed voor energieopbrengst
De vele zonuren in 2018 zorgden voor goed nieuws voor zonnepark Avri. De energieopbrengst van het park ligt sinds de ingebruikname in maart 2018 al 7% hoger dan de 8,3 miljoen kWh die voor dat jaar was geraamd. Dat is genoeg duurzame energie om naast de beoogde 3.000 huishoudens een paar honderd extra huishoudens van stroom te voorzien.
“Inmiddels draait het zonnepark op volle toeren en hebben we alle procedures doorlopen om ook drie windturbines te plaatsen. Dat doen we niet zelf. Burgerwind heeft dit project van ons overgenomen om het draagvlak onder de bevolking te creëren, vergroten en borgen. Externe financiers zorgen voor een goede voorbereiding en projectleiding. De turbines worden 100% eigendom van inwoners van regio, dat is wel een uniek element. Na de twee grote slagen van zon en wind moeten wij het nu zoeken in de verfijning. We hebben nog een paar hectare over, waar we nog andere vormen van duurzame energie willen verwelkomen. We zijn aan het kijken naar initiatiefnemers op het gebied van biogas. We hebben alle faciliteiten en alle mogelijkheden (zoals overslaghal, weegbrug, beveiliging, etc). Dus mocht je dit lezen en heb je interesse, dan horen wij het graag.
Je innoveert met een bepaald doel, bijvoorbeeld omdat je duurzamer wil werken. Wij hebben natuurlijk gewoon de opgave om de kosten voor afvalverwerking zo laag mogelijk te houden voor onze inwoners. Maar het is aan ons om dit ook zo duurzaam mogelijk te doen. Duurzaamheid is altijd mogelijk en iedereen kan dit in principe. Wat wij doen, daar hebben we draagvlak voor bij onze gemeenten en onze opdrachtgevers.
Wij hebben bij Avri ervoor gekozen om verspilling tegen te gaan en te voorkomen. Dat is onze bedrijfsfilosofie en daar handelen wij naar. Dan hebben we het niet alleen over het tegengaan van verspilling van afval en fossiele brandstoffen, maar ook over talent en onze mensen. Talent mag je ook niet verspillen. Daarom werken we bijvoorbeeld ook met medewerkers uit bijzondere doelgroepen, waaronder 85 medewerkers met een 'achterstand op de arbeidsmarkt'. Dat is voor ons duurzaamheid in de breedste zin van het woord.”